کاروانسراهای سمنان نمادی از میهمان‌یاری جاده ابریشم
کد مقاله : 1123-ITCS (R2)
نویسندگان
شقایق فتحعلی زاده *1، رقیه آقابالازاده شللو2، سولماز کمالی فر2
1ندارد
2خ انقلاب خ فخر رازی ساختمان باران پ 56 ورودی 2 ط 2 واحد 206
چکیده مقاله
راه ابریشم با گذشتن از چندین کشور بزرگ و گسترده، با ارزش‌ترین پل میان مردمان و سرزمین‌های آن روزگاران بوده و حوزه‌های تمدن ایران، چین، هندوستان، میان‌رودان و ورا روزدان را به هم پیوند داده و سده‌هایی چند این بار سنگین تاریخی را بر دوش داشته است.
اهمیت سیاسی و اقتصادی در کنار امکانات رفاهی سبب گردید این شاهراه 6400 کیلومتری بتواند از قرن دوم پیش از میلاد به حیات خود ادامه دهد و مسیری مناسب برای رهگذران، سیاحان و بازرگانان باشد. ایران به عنوان یکی از مهمترین کشورهای این راه ارتباطی نقش مهم و بنیادینی در تسریع حرکت، حفظ و گسترش جاده داشته است. کاروانسراها با داشتن امکانات رفاهی نماد شاخص ایران در جاده ابریشم بودند که با ارائه خدمات سبب امنیت راه‌ها، تسهیل عبور و مرور، جذب مسافران می شده‌اند و از آنها به خوبی در سفرنامه ها یاد شده است. بدین روی می توان پیشینه صنعت میهمان یاری را در کاروانسراهای جاده ابریشم جستجو کرد.
در این مقاله تلاش شده است تا با تمرکز بر روی کاروانسراهای سمنان در مسیر جاده ابریشم با رویکردی توصیفی – تحلیلی، شرح خدمات کاروانسرها از جمله اقامت، نظافت، باربری و ... را بررسی کنیم. سپس با هدف بهره‌برداری نوین از دو منظر تاریخ و معماری به معرفی کاروانسراها و شاخصه های میهمان‌یاری آنها بپردازیم و در پایان راهکارهایی کاربردی برای گسترش گردشگری بر پایه میهمان‌یاری در کاروانسراها ارائه دهیم.
کلیدواژه ها
راه‌ ابریشم، کاروانسرا، میهمان‌یاری، سمنان، صنعت گردشگری
وضعیت: پذیرفته شده